Nízký Jeseník – 22.10.2023

Poslední jednodenní zájezd této sezóny a počasí nám moc nepřálo. Ráno jsme se probudili do průtrže a tak se před nástupem do autobusu řešilo jedno velké téma, jak to dneska dopadne. Má vůběc cenu někam jet? Každý měl jiný radar, jinou předpověď a ta, až na jednu, předpovídala ne zrovna pěkné počasí, ale přece jenom naděje té jedné předpovědi stála za to!!!!

Jeden ze Tří kamenů

A tak jsme vyjeli!!!

Autobus nás zavezl do obce Libina, kde začínala krátká i dlouhá trasa. Už nepršelo a pomalu se začalo blýskat na lepší počasí ;-). Z Libiny jsme stoupali na Tři kameny a odtud pokračovali po hřebeni na Bradlo, přičemž na obou vrcholcích jsme se mohli kochat krásnými skalními útvary a mlhou…., ale nepršelo a to se počítalo. Cestou nás doprovázela naučná stezka zabývající se mimo jiné čerty a pověstí, jak Bradlo vzniklo a kde se na Třech Kamenech skrývá poklad ;-). Pod vrcholem Bradla jsme se rozdělili, přičemž druhá skupina se vracela zpět k autobusu a první pokračovala směrem na Brníčko.

Brníčko

Scházeli jsme do obce Nedvězí, prošli krásnými pastvinami nad Strupšínem a skončili u zříceniny Brničko. Hrad Brníčko vznikl ve 30. letech 14. století a je spojeno se jménem lovčího krále Přemysla Otakara II. Benešem Benedou. Hrad měl dvojdílnou dispozici skládající se z jádra na vrcholu kopce a předhradí na přístupové jižní straně. Hrad patří mezi plášťové, bezvěžové hrady, jejichž obrana spočívala v mohutné obvodové hradbě.

Od zříceniny jsme sešli do obce a hledali vhodnout hospůdku, kde bychom si mohli odpočinout do odjezdu autobusu.

Nakonec se výlet moc povedl. Nepršelo, ke konci se i zvedly mraky a domů jsme už jeli za sluníčka.