Po NS Ludvíka Šablatury – 18.2.2024

NS Ludvíka Šablatury byla vybudována teprve nedávno. No, vybudována. Je zaznačena na mapě, ale nenajdete na ní žádný informační panel a není ani značená, což je škoda. Naštěstí existují knihy a informace na internetu 😉

Pamětní deska u rodného domu L. Šablatury

Ludvík Šablatura byl významným odbojářem. Narodil se v Trojanovicích v roce 1924, takže jsme se vydali na vycházku k výročí jeho stých narozenin. Nedožil se jich jenom o kousek – když zemřel v domě seniorů ve Frenštátě pod Radhoštěm, docházelo mu na 98 rok.

Začátek trasy nás vedl ze zastávky Ráztoka směrem k hotelu Troyer. Než se k hotelu dojde, míjí se zprava budova, která je nyní rekreačním objektem Severomoravských vodovodů a kanalizací, ale kdysi zde pobýval generál Josef Braun. Tomu Šablatura předával zpravodajské informace. Cesta poté vedla úbočím Noříčí hory až na Bystré, kde je rodný dům Ludvíka Šablatury (i s pamětní deskou). Od rodného domu jsme pokračovali zpět směrem k Trojanovicím. Zastavili jsme se ještě u dřevěné kapličky, kterou v padesátých letech vystavěl Valentin Strnadel a Josef Káňa. Valentin Strnadel vyrobil pro Šablaturu jeho první lyže, které dozajista ovlivnily jeho další směřování, jelikož se stal sdruženářem a mimojiné se podílel také na stavbě skokanského můstku v Harachově.

Zakončení dnešní vycházky bylo v Trojanovicích – část turistů se usadila v Hotelu Beskyd, část ve zdejší kavárně.

Fotky od Dany N. zde.

Okolo Žermanic – 11.2.2024

Dnes jsme se vydali ze Žermanic do Sedlišť přes Špluchov. Ze zastávky Žermanice-pod hrází jsme šli po červené značce. Vedoucí vycházky sice avizoval drobnou změnu v trase, ale u rozcestníku U Supa na nás opozdilce nepočkal.

Takže jedni se šli po červené podívat na přírodní památku Stará řeka (Lučina). Dále pokračovali po cyklostezce a užili si výhled na celé Horní Bludovice, Havířov a přehradu Žermanice. Ve Špluchově u kaple se napojili na zelenou turistickou značku, přešli blátivé terény a vydali se do Sedlišť.

Osm statečných se vydalo po původní trase. Tj. po zelené značce směr Špluchov, Kaňovice do Sedlišť. Obešli jsme dřevěný kostel a šli se občerstvit do Nové Lašské Jizby. Tam se obě skupiny opět setkaly. Podle plánu jsme měli dojít pěšky až do Frýdku, ale nepříjemné počasí zavelelo k ústupu. Ze Sedlišť jsme jeli domů autobusem.

Jirka M. a Dana N.

Účast: 24 členů + 4 hosté

Fotky od Dany N. zde.

Baška – podél řeky po modré – 4.2.2024

Od vlakového nádraží v Bašce jsme se vydali nejprve po modré turistické značce, ale potom po  rybářské stezce podél řeky Ostravice. Po trase byly pěkné kaskády a taky hodně zajímavých stromů ponechaných napospas přírodě. Samozřejmostí byly také zastávky na občerstvení – třeba na hřišti v Pržně, odkud se pokračovalo na vlakové nádraží ve Frýdlantu. Někteří turisté tady svůj dnešní výlet ukončili, někteří, kteří něměli dost, si jej ještě protáhli do Nové Dědiny.

Za vedoucího Luďka K. Jirka Mašek

Účastníci: 14 členů + 3 hosté

Fotky od Jirky M. zde.