Vizovice a okolí – 21.4.2024

První letošní jednodenní zájezd je tady. Odjíždíme směr Vizovice a dubnové počasí se nenechává zahanbit. Není zrovna ideálně. Je zima. vlezle, ale neprší a pršet nemá!!!

Vartovna

Nejdelší trasa vystupuje v Syrákově, odkud pokračuje po žluté turistické značce k rozhledně Vartovna. Je nádherně bílo a my si užíváme krásné pohledy na zelené stromy pocukrované čerstvým sněhem. Podle stop ve sněhu zjišťujeme, že jsme na rozhledně dnes první. Někteří z nás, i když je mlhavo, vystoupáme na vrchol rozhledny, kde nás silný a mrazivý vítr donutí velice rychle opět sejít dolů, ale i tak se člověk může pokochat bílou krajinou.

osa světa – Ublo

Od Vartovny již scházíme směrem k obci Ublo – tento zajímavý název vznikl ze staroslovanského slova, které znamená pramen. V Ublu mají také zajímavý název hospody, která sice byla zavřená, ale dalo se na chvilku odpočinout na její terásce. Název hospody U zemské osy odkazuje k článku ze začátku 20.století v Moravské Vlastivědě, kde o tom, že Ublo je opravdu místem, kde prochází zemská osa, psali ;-).

Z Ubla už to bylo kousek do Vizovic, kde si každý našel zábavu podle vlastních zájmů.

Tjiwara muzeum

Druhá – kratší trasa  – se odvezla až do Vizovic a odtud se vydala po červené značce směrem ke zřícenině Janova hradu – není to sice hrad, ale pozůstatek bývalého hospodářského dvora, ale i tak je to velmi oblíbené místo místních a místo s příjemným geniem loci. Z Janova hradu se pokračovalo kousíček dále a přešlo se po cyklostezce na zelenou značku, která turisty opět vrátila zpět do Vizovic. Po trase byla možnost zastavit se ve zdejším, velice zajímavém a unikátním muzeu afrických kultur, kde majítel vystavuje opravdu velké množství válečnických a rituálních afrických masek. Místo, kde jde strávit opravdu hodně dlouhou dobu.

Třetí skupina mohla využít vozíčkářských tras, které začínají na náměstí ve Vizovicích a nebo využít prohlídky na Vizovickém zámku a poté pobýt třeba ve zdejší čokoládovně, kde mají opravdu výborné pralinky.

I když počasí nebylo zrovna ideální, kdo šel první trasu prošel se pěkně v bahnu a zažil sněhovou fujavici, i tak nakonec vše vyšlo parádně a věřím, že si turisté první zájezd letošní sezóny užili.

Fotky od Dany N. zde.